Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Térdszalag plasztika

Elülső keresztszalag sérülés 

Az elülső keresztszalag sérülés a térd egyik leggyakrabban előforduló szalagsérülése, mely gyakran meniscus rupturával (porcgyűrű szakadással) társul. Ha emellett még az oldalszalag és sérül, akkor unhappy triasról (boldogtalan hármasról) beszélünk. Az elülső keresztszalag sérülés  majdnem minden sporttevékenységben előfordulhat, amikor a térd oldalirányú elmozdulásával a lábszár fokozottan kicsavarodik. Gyakori síelőknél, labdarúgóknál, vagy kézilabdázóknál és a kosárlabdázóknál, amikor a sportoló rosszul érkezik  a talajra.

Az elülső keresztszalag hiányával a térd kinematikája változik, és hosszú távú hiánya a térdartrózis (kopás), a rendszeres instabilitás, ami gyakran későbbi meniscus rupturához is vezethet. Az elülső keresztszalag nélküli térd kb. 10-15 évvel hamarabb kopik olyan szintre, hogy protézis beültetése válik szükségessé illetve az elülső keresztszalag hiánya további sérülést is előidézhet. A keresztszalag-pótlás egy műtéti beavatkozás, mely több módszerrel végezhető.

 

Térdízületi stabilitás 

 

A térdízület egy komplex ízület, melynek stabilitásáért több tényező felelős. Ahhoz, hogy két csont (a combcsont ill. a sípcsont) egymáshoz viszonyítva stabil maradjon, izmok, ínak és az ízületi tokon kívül a négy szalag munkájára van szükség. A belső oldalszalag  és a külső oldalszalag az oldal irányú stabilitásért, az elülső és a hátsó keresztszalagok pedig a két csont előre és hátra való stabilitásáért felel. 

Az elülső keresztszalag funkciója 

 

A) legfontosabb szerepe a két csont egymáshoz képest történő előre irányuló elmozdulásának gátlása hajlítás közben  

B) Akadályozza a hyperextenziót és berotációt

C) Az oldalirányú erőhatásokkal szemben védelmet biztosít 

D) A széles tapadásával és a rostjaiban levő feszüléssel a térd normál stabil  helyzetét biztosítja 

 

Az elülső keresztszalag sérülés tünetei

 

Akut sérülésnél a beteg térde megduzzadt, feszülést érez, ill. a mozgásai igen fájdalmasak, a térdét nehezen tudja hajlítani. Ilyenkor a beteg térde feltöltődik vérrel, mely az elülső keresztszalag körül lévő artériák szakadásából ered. Természetesen a térdsérülés lehet komplex, mely magában foglalja a meniscus ill. az oldalszalag sérülést, ami esetlegesen ízületi tok sérüléssel is társulhat, mely további vérzést okozhat. A beteg pattanó vagy reccsenő hangot hall, és gyakran arról számol be, hogy kifordult a térde.

Később, a krónikus szakaszban csökken a térdduzzanat, és a beteg panaszai és fájdalmai jelentősen mérséklődnek. A későbbiekben instabilitási panaszok jelentkeznek, és gyakran arról számol be a beteg, hogy egy futás vagy sportolás közben megáll, de térde „tovább csúszik.”

Nagyon régóta fennálló keresztszalag-hiány kopáshoz, ill. további térdszalagok, a meniscus ill. akár a csontok sérüléséhez vezethet.  

Amennyiben a beteg nem sportol és vigyáz, akár instabilitás érzete nem is alakul ki, vagy a beteg elmondása szerint elkerüli az ilyen helyzeteket, de az abnormális mikro mozgások miatt korai kopás mindig kialakul.  

 

 

A keresztszalag sérülés illetve szakadás diagnosztizálása 

 

Az elülső térd keresztszalag sérülés diagnosztizálása mindig orvosi fizikális vizsgálat alapján történik. A fizikális vizsgálat során több tünetet vizsgálunk, de a legfontosabb úgynevezett, Elülső Asztal Fiók tünet, a Lachmann illetve a Pivot Shift tünet.   

A fizikális vizsgálat alapján az orvos szükség szerint további diagnosztikai módszert is igénybe vehet.

- MRI: a legpontosabb képet a sérülésről akkor kapjuk, ha a beteg térdét meg MR-ezhetjuk. A sérülés fokát, ill. a társsérüléseket mind lehet látni, és a térd sérülésekről pontos képet kapunk.  

- Röntgenfelvétel: Mindig fontos diagnosztikai eljárás, de a röntgenfelvételen a csontos eltérésekről kapunk pontos képet, ill. indirekt jeleket mutat, melyek a keresztszalag sérülésére utalhatnak akkor, ha keresztszalag csontostól elszakadt.  

- Ultrahang: jó diagnosztikai eszköz, de nem olyan pontos és precíz mind az MRI. Tapasztalt ultrahanggal foglalkozó radiológus kezében az ultrahang is tud jó információt adni a térdsérülésekről.  

 

Elülső keresztszalag sérülés kezelése 

 

Amennyiben a térd elülső keresztszalag sérülése részleges, instabilitási panaszokat nem okoz, és az orvos kezében a vizsgálat során a térde stabil, akkor a keresztszalag pótlás nem szükséges.

Teljes elülső keresztszalag szakadás műtéti beavatkozást igényel. A műtéti beavatkozás térd arthroscopos beavatkozással történik, mely során az elülső keresztszalag pótlásra kerül.  

A keresztszalag pótlás 2 leggyakoribb módja a térd saját szalagos pótlásával történhet. Mindkét kezelési mód során az elsődleges cél a térd stabilitásának helyreállítása. 

 

1. BTB a Bone-Tendon-Bone (csont-ín-csont)

 

patella ínas (bone-tendon-bone) módszernél a térdízület elülső felszínén 7-8 cm-es bemetszést,  melyen keresztül az operáló orvos a 3 cm széles patella ín középső 1 cm-ét metszi ki, alsó és felső végén két csontkockával. Ezután a szalag beültetését artroszkóposan végzi: a combcsontba és a sípcsontba furatokat készít, melyeken áthúzza az új szalagot, és csavarokkal rögzíti azt.

 

2. Hamstring ínas eljárás 

 

A Hamstring ínas eljárásnál a lábszár térdhez közeli részének belső oldalán ejtett egyenes bemetszésen át a térdspecialista megkeresi a hamstring ínakat, majd speciális eszközzel kiveszi a semitendinosus, illetve a gracialis ínakat, melyből ezután oltványt készít. Ezt a fonalakra rögzített oltványt (graftot) húzza át a 8-10 mm átmérőjű izometriás furatokon, melyeket a combcsontba és a lábszárcsontba, a szalag eredeti eredési és tapadási pontjánál készített. A combcsontnál általában kis titánlemezzel, a lábszárcsontnál pedig titán ácskapoccsal rögzíti a graftot.

A keresztszalag pótlásánál használt eljárást az ortopédus szakorvos választja meg a beteg életkorát, aktivitását, valamint a sérülés mértékét figyelembe véve. Kutatási eredmények alapján a patella ínas pótlással nagyobb fokú stabilitás érhető el, sportolók esetén a betegek nagyobb hányada volt képes a műtét előtti szinten folytatni sporttevékenységét.