Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Egynapos sebészet, térd arthroszkópia

ARTHROSCOPIA

 

Az arthroscopia egy olyan, viszonylag gyakori beavatkozás, melynek során az ízület belső részét egy apró kamera segítségével a átvizsgáljuk, a látottak alapján diagnózist állítunk fel, és elvégezzük a szükséges kezelést.

műtétet altatásban vagy testtáji érzéstelenítésben hajtjuk végre. A műtét során az ún. arthroszkópot - egy kis műszert, ami egy száloptikás kamerát tartalmaz – az ízületi résbe vezetünk.  Egy másik kis metszésen keresztül juttatjuk be azokat az eszközöket, melyekkel a porcfelszíneket megvizsgálhatjuk és elvégezhetjük a szükséges beavatkozásokat.

A műtét kb. 15-25 percig tart, és az ún. egynapos sebészet keretei között elvégezhető, mivel a beteg a műtét napján elhagyhatja a kórházat. A felépülési idő az arthroszkópos térdműtéteket követően általában gyors, de nagymértékben függ a kezelt elváltozás súlyosságától: porcgyűrű-szakadás esetén, amennyiben az elváltozást jelentős porckopás nem kíséri, általában néhány hét, de komplexebb műtétek után (pl.: meniscus varrat, keresztszalag plasztika, stb.) a teljes felépülés akár néhány hónapig is eltarthat.