Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

MR alapú személyre szabott térd protézis (PSI)

A tudomány fejlődésével, a korszerűbb anyagok felhasználásával újabb és újabb protézisek kerülnek a piacra, melyek egyre inkább az ép térdhez hasonló működést biztosítanak. Ma már a térdprotézisen átesett betegek legnagyobb része drámai fájdalomcsökkenésről, jobb mozgásfunkciókról számol be a műtétet követően.

 

Minek köszönhető mindez?

A korszerű protéziseken kívül nagymértékben az új műtéti technikáknak, illetve az ezekhez kapcsolódó műszaki megoldásoknak. A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során, a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva, speciális célzóeszközök felhasználásával végzi a műtétet. Mindez azonban magában hordozza a pontatlanság lehetőségét.

Egy új eljárás viszont lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéséhez szükséges mérések, már a műtét előtt számítógépen elvégezhetők, és az adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be. A pontosabb beültetésnek köszönhetően a protézis élettartama is nagyobb lesz.

 

Hogyan készül?

A műtét előtt a térdről MRI vagy CT vizsgálatot végzünk, mely alapján egy háromdimenziós rekonstrukció készül az ízületről. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett számítógépes szoftver segítségével a műtét számítógépen megtervezésre kerül. Ebben meghatározható a protézis pontos típusa, mérete, a csontátvágások síkja, a szalagok ideális feszességéhez szükséges csonteltávolítás vastagsága, a protézis elhelyezkedése a térd mindhárom síkjában. A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül az egyén térdízületét alkotó csontok pontos mása, ill. az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök, melyek biztosítják a számítógépen készült terv precíz megvalósítását a műtét során.

 

 

Miért érdemes ezt választani?

Röviden: mert gyors, pontos és kevesebb rizikóval jár. A térdízület felnyitását követő mérések kihagyásával jelentős idő takarítható meg, másrészt a képalkotók által készített felvételekre alapozva az egyénre szabott műtéti eszközök a precizitást szavatolják.  A térd anatómiájának műtét előtti pontos megismerése nemcsak a beültetés pontosságát segíti, és ezáltal megnöveli a protézis élettartamát, hanem a műtét lefolyására is kihat abból a szempontból, hogy a kevesebb fúrásból adódóan kevesebb vérzés, műtét utáni duzzanat és fájdalom várható.

A PSI technológiával végzett térdprotézis beültetés előnyei a következők:

  • Rövidebb a műtéti idő
  • Pontosabb a protézis helyzete, ezáltal kisebb a revízió esélye
  • Kisebb a műtét utáni vérömleny (haematóma) és ezáltal fertőzés kockázata
  • Kevesebb a vérzés
  • Alkalmazható egyidejűleg végzett kétoldali műtéteknél is
  • Alkalmazásával rövidebb a kórházi tartózkodás