Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Csípőprotézis (általában)

Amennyiben a csípő kopása előrehaladott, akkor csak csípőprotézis beültetéssel lehet panaszmentességet biztosítani. Többféle csípőprotézis ill. többféle műtéti technika létezik. Azt, hogy mikor és milyen protézisfajta ill. milyen műtéti technika alkalmazható az adott esetben, elsősorban a beteg ortopéd szakorvos általi gondos vizsgálata után meghatározható.

 

 

Mikor érett a csípő protézisbeültetésre?

Talán tíz évvel ezelőtt a csípőprotézis-beültetést a 60 év feletti betegeknek javasoltuk, de ez már ma nem állja meg a helyét, elsősorban azért, mert többféle modern protézisfajta áll rendelkezésünkre, melyek a régebbiekhez képest tovább bírják, másodsorban azért, mert egyre kevésbé invazív technikával tudjuk operálni a betegeket. Most már, ha beteg olyan állapotban van, hogy konzervatív kezelésekkel nem tudunk megfelelő fájdalommentességet biztosítani és a beteg a normál hétköznapi életét nem tudja élni természetesen, megfelelő szakorvosi diagnózis felállítással a műtét megfontolandó.

A protézisfajták  

A protézis rögzítése szempontjából 2 féle protézis létezik: cementes vagy cementmentes. Az, hogy melyik fajta kerül kiválasztásra, a kortól, csípőízületi anatómiától ill. a csontminőségtől függ. Fiatalabbaknak cementmentes protézist preferálunk, de mostanában a cementmentes protézist megfelelő csontminőség esetén egyre inkább idősebb korban is alkalmazzuk.

A felszínpótlás egy olyan csípőízületi pótlás, melynél a combfej nem kerül eltávolításra, hanem megfelelő combfej felszínes porc és csont eltávolítása után a protézist a fejre helyezzük.

A mini protézis egy olyan protézis, mely a combcsont nyaki ill. felső részén helyezkedik el, így a csontvágás és eltávolítás kisebb. A terhelés a hagyományos protézisszárakkal szemben sokkal inkább a csont felső részére esik, így fiziológiásabban képes rögzülni. A csontvelő felnyitás is kisebb, és a rövid távú jó hatásai mellett egy nagy előnye, hogy újra protetizáláskor csonthiány nem észlelhető.