Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Minimal invazív térd protézis

A mai társadalmunk egyre öregedő, ugyanakkor egyre mozgékonyabb is, a betegeknek egyre nagyobb igényük van a gyors felépülésre és arra, hogy mielőbb visszaálljanak a hétköznapi életükbe. Ez az új körülmény igazolja a minimál invazív technika létjogosultságát. Ebben az új műtéti eljárásban a lényeg az, hogy a protézis a térd körüli izomzat leválasztása nélkül kerül beültetésre.

A hagyományos műtétekkel szemben nem jár izom- illetve ínátvágással, hanem a protézis az ízületi tok bemetszésével kerül beültetésre, így a beteg izomveszteségben, izomgyengeségben nem szenved, gyakran műtét után pár órával, saját izomerővel a lábát képes mozgatni, illetve a térdét behajlítani. A hagyományos műtéti technikákkal szemben a betegre gyorsabb felépülés, rehabilitáció vár, és nagyobb térdhajlításra tesznek szert. Így a betegek hamarabb kerülhetnek vissza a hétköznapi életükbe, illetve a munkájukba.

A torna a műtét napján kezdődik, így elősegítve a beteg mihamarabbi felépülését. A hagyományos térdprotézis beültetéssel szemben – melyben a térd feszítő izomzatai kerülnek leválasztásra – a minimál-invazívban a sebészeti metszés csak az ízületi tokban lesz, nem az izomrendszerben, így a beteg mozgását nem gátolja. A beteg a műtéti nap délutánján vagy másnap teljes terheléssel felkel, és műtét után 2-3 nappal hazamegy, a hagyományos 6-7 napos bennfekvéssel szemben.

Műtét után speciálisan kidolgozott fájdalomcsillapító protokoll segíti a betegek gyors felépülését. Tudni kell, hogy a térd sokkal komplexebb ízület, mint a csípőízület, így a két ízület felépülése nem összehasonlítható, de a beteg együttműködése és kooperációja kulcsfontosságú a sikeres eredményhez.