Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Conformis személyre szabott és gyártott térdprotézis beültetés

 

A Conformis térdprotézis világújdonságnak számító amerikai fejlesztés, ami attól különleges, hogy egyénre szabott és egyedileg gyártott. A térdről előzetesen CT vizsgálat készül, melynek alapján a protézist teljesen egyénre szabottan, az anatómiai sajátosságok figyelembevételével gyártják le. A tapasztalatok és a statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy a Conformis protézisek esetén nagyobb a betegelégedettség, illetve kevesebb a szövődmény, gyorsabb a felépülés.

Az egyedileg gyártott Conformis térdprotézisek a hagyományos térdprotézisekkel szemben az alábbi előnyökkel rendelkeznek:

1. Tökéletes implantátumilleszkedés

 A hagyományos térdprotézisek több előre meghatározott méretben készülnek (mint a ruhák esetén a konfekcióméret) és a műtét során a méretben legközelebb álló kerül felhasználásra. A műtét során a protézishez igazítjuk a csontot, és ez esetenként több csont eltávolításával vagy nagyobb méretű protézis beültetésével jár.

 

A Conformis implantátumok az egyén anatómiai sajátosságainak figyelembevételével, egyedi méretben készülnek, így az ízület biomechanikai viszonyai nem változnak meg.

 A térdben a combcsont (femur) és a lábszárcsont (tibia) találkozásánál az ízületi felszínek (az ízületi vonal) a térd belső (mediális) és külső (lateralis) oldalán eltérő magasságban vannak. A Conformis térdprotézis az egyén CT vizsgálata alapján leköveti és megtartja ezt az anatómiai sajátosságot azáltal, hogy egyedi vastagságú polyetilén betéteket alkalmaz, szemben a hagyományos térdprotézisekkel. Ez biztosítja a térd eredeti forgástengelyének megtartását és az optimális szalagfeszességet.

 

3. Minimális csontelvételt biztosító design 

A Conformis protézis további sajátossága, hogy csak minimális csonteltávolítást tesz szükségessé a protézis beültetése során.  Az egyedi térdprotézis gyártása lehetővé, hogy a protézis vékonyabb legyen, de ugyanakkor ne csökkenjen annak szilárdsága.  A vékonyabb implantátum kevesebb csont eltávolítását teszi szükségessé.

 

4. Nagy pontosságú beültetés

 Ugyanazon CT vizsgálat alapján, mely a térdprotézis legyártásához szükséges, 3D nyomtatóval egyedi célzó és beültető eszközök is készülnek. Az egyedileg gyártott célzó eszközök hasonlóak a PSI (Patient Specific Instrumentation) eljárás során alkalmazott eszközökkel és nagy pontosságú beültetést tesznek lehetővé anélkül, hogy a csontok velőűrét meg kellene nyitni.

 

5. Természetesebb érzet

 A Conformis térdprotézisek úgy vannak kialakítva, hogy kövessék a térd eredeti formáját és mozgását. szemben a hagyományos protézisek standard geometriájával. Mind a femorális, mind a tibiális komponens mérete megegyezik a csontok valós méretével ezáltal nem okoznak méretbeli eltéréseket, mely a műtét utáni fájdalmak forrása lehet.

6. Nagyobb betegelégedettség

 Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a hagyományos térdprotézis beültetés kapcsán 5 betegből egy elégedetlen a műtét eredményével. A két vezető ok a visszamaradó fájdalom és a funkcionális korlátozottság. Az eddigi tapasztalatok szerint a jobb protézisdizájn jobb térd mechanikát és nagyobb beteg elégedettséget biztosít.