Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Minimál invazív csípőprotézis

A csípőízület egy mély ízület, mely sok izomzattal van körülvéve. A csípőízület protézis beültetése különböző irányból közelíthető, a feltárás lehet hátsó-, elülső vagy oldalfeltárás. Bár a hátsó és az oldalsó feltárás még a leggyakrabban alkalmazott technikák, ezekben az izmok és az ínak visszavarrása elhúzódó gyógyulást, rövidtávon bizonytalan járást eredményez. Gyakori probléma lehet még az izomgyengeség és a sántítás mellett a végtaghossz különbség.

Az elülső feltárás az a technika, melynél izomleválasztás nélkül, az izmok közötti természetes réseket kihasználva hajtható végre a protézis beültetése. Ez gyakorlott sebészkezet igényel, mivel a látási viszonyok nem olyanok, mint a nagy, oldalsó feltárás esetén. A bőrmetszés ennél a technikánál lehet kb. 8 cm hosszanti metszés vagy ún. ferdemetszés a bikinivonalon, mely kozmetikai szempontból előnyösebb.

 

 

 

A minimál invazív szisztémának (MIS) lényege a kis bőrmetszés, de ennél fontosabb az izomleválasztás nélküli protézisbeültetés, mely izomerő megtartással, gyors felépüléssel és korai – akár 48 órán belüli – kórházból való távozással társul, akár segédeszköz nélkül is. A betegek rövid időn belül alkalmasak nem fizikai munkába való visszaállásra, de a fizikai munka is sokkal hamarabb végezhető, mint az oldalsó vagy hátsó csípőprotézis beültetés esetén.

Ezzel a technikával jó lehetőség van a végtaghossz beállításhoz, a stabilabb csípőízületi protézis beültetéshez. A műtét utáni korlátozottság is sokkal kisebb mértékű, mint a hátsó és az oldalsó feltárás esetén.

Összefoglalva, az elülső feltárás (minimál invazív) csípőprotézis beültetés előnyei:

  • rövid felépülés
  • végtaghossz beállítás
  • kevesebb vérzés
  • gyors visszaállás a munkába
  • megtartott izomerő
  • sántítás nélküli járás