Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Gyermekkori gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Lányoknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a fiúknál. Az egyik leggyakoribb gyermekortopédiai probléma, amit időben felismerve, kellő odafigyeléssel és gyakori tornával eredményesen lehet gyógyítani.

A legtöbb oldalirányú gerincferdülés tíz-tizenkét éves korban alakul ki, majd – kezelés hiányában – serdülőkorban a deformáció tovább fokozódik, mivel ekkor egy igen intenzíven növekvő korszakban van a gyermek.

 

A gerincferdülés kialakulása

A gerincferdülés jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként, ilyen esetekben strukturális gerincferdülésről beszélünk.

A scoliosis az esetek kilencven százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. Ez a típusú gerincferdülés feltételezhetően tartási rendellenesség miatt jön létre, melynek oka a gyenge hátizomzat. Akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedéséve, ezért ezt a formát funkcionális gerincferdülésnek nevezzük.

A scoliosis harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis: ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek.

 Amennyiben a gerincferdülés előfordulása családi halmozódást mutat a gyermek születésétől fogva szoros ortopédiai nyomon követése javasolt. A gerincferdülés ezen formája szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet hároméves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején.

 

A gerincferdülés tünetei

A gyerekek többnyire nem panaszkodnak fájdalomra, általában a szüleik vagy a tanáraik veszik észre a hibás tartást. A gerincferdülés (scoliosis) tünetei többnyire tizenéves korban jelentkeznek, és évről-évre súlyosbodhatnak.

  • A legtipikusabb tünete az, hogy az egyik váll rendszerint feljebb van a másiknál, mivel a vállak és a medence vonalának párhuzama megszűnik.
  • A gerincoszlop látható görbülete, elhajlása.
  • A fej enyhén egyik irányba dől.
  • Előrehajoláskor a bordák kiemelkednek az egyik oldalon.
  • A lapockák nem szimmetrikusak.
  • Az egyik oldalon nagyobb rés figyelhető meg a derék és a lelógó kar között.
  • Az egyik csípő magasabban áll, mint a másik.

 

 

A gerincferdülés következtében a gerincoszlop és a csigolyák idő előtt elhasználódnak. A fájdalom hosszabb ideig tartó ülő- vagy álló helyzet után jelentkezik, és gyakran a csípő és térdízületre is kihat. Nagyon súlyos esetben a gerinc görbülete olyan mértékű lehet, hogy a törzs megrövidüléséhez vezet, a mellkas és a hasüreg számára is kevesebb hely jut, és mivel a tüdőnek sincs elegendő helye, légszomj is kialakulhat.

 

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés.

A kezelésben alkalmazott módszer kiválasztása a görbület mértékétől függ. A gyermekkori gerincferdülés terápiájának célja, hogy a görbülés fokozódását megakadályozzák és korrigálják az erős görbületet.

Húsz foknál kisebb görbület esetén elegendő a gyógytorna. A speciális gyógytorna célja a hátizomzat erősítése. A tornagyakorlatokat gyógytornászok, ortopéd szakorvosok oktatják, az arra kialakított speciális intézményekben. A fogalakozások hetente legalább két-három alkalommal szükségesek, de emellett otthon is elengedhetetlen a napi rendszerességű testgyakorlás. A speciális torna kiegészítésére leginkább az úszás (hátúszás) ajánlott. Kerülni kell azonban az ízületeket megterhelő sportokat (pl.: futás).

 

 

Húsz-huszonöt fok közötti görbület esetén fűző viselése lehet indokolt, manapság már minden igényt kielégítő, higiénikus és esztétikai szempontból is elsőrendű fűzők állnak rendelkezésre.

 

 

A negyvenöt fokot elérő gerincgörbület esetén a műtét már elkerülhetetlen. A beavatkozás lényege a csigolyák közötti ízületek elmerevítése oly módon, hogy a görbület mérséklődjék. Ha már gyermek-vagy fiatalkorban megkezdik a gerincferdülés következetes kezelését, a gerincferdülés többnyire jól kezelhető. Fontos a rendszeres kontrollvizsgálat és kezelés előírásszerű folytatása.