Dr Shafiei Farid

ortopéd sebész, főorvos

Térdprotézis beépítés (általában)

 

Amennyiben a térd olyan mértékben kopott, hogy konzervatív kezelések – ideértve az intra-articuláris szteroid, az intra-articuláris chondroprotectív és a komplex reumatológiai kezelést – eredménytelenek, akkor térdprotézis beültetés indokolt. A térdprotézis 3 részből áll: a fémötvözetből, ami a combcsont végére helyezkedik, illetve a másik fémötvözet részből, ami a lábszár felső végére illeszkedik, valamint a kettő közötti magas kopásállóságú műanyagból (polietilén), mely csökkenti a fém-fémhez súrlódást. 

A térdprotézis beültetés leggyakrabban az időskori arthrotikus (kopási) folyamat következtében válik szükségessé. Ritkábban más betegségek is állhatnak a térdprotézis beültetés hátterében, például szisztémás betegségek, gyulladásos folyamatok vagy poszttraumás károsodások.

Mivel a térdízület három kisebb ízületből áll össze, így háromféle protézis áll rendelkezésünkre:

  1. TEP (Total Knee Prothesis), magyarul teljes térdprotézis
  2. Unicondyler vagy ún. szánkó protézis
  3. Patellofemularis (térdkalács alatti ízületi protézis)

A TEP protézis akkor válik szükségessé, amikor az egész térd mindhárom ízülete érintett, ekkor a combcsont és a sípcsont felszínének eltávolításával egy teljes protézis beültetéssel pótoljuk a teljes belső és külső ízületeket. Ebben az esetben térdkalácspótlás is történik, de nem kötelezően minden esetben.

Unicondyler (szánkó) protézis akkor kerül használatra, amikor csak az egyik ízület (mediális vagy laterális) kompartment izoláltan érintett. Ebben az esetben nagyon minimális csonteltávolítással és sokkal kisebb metszéssel kerül a protézis beültetésre.

A patellofemuralis ízület pótlása nem olyan gyakori, mint a másik két protézis, bár manapság újabb fajta protézisekkel és egyre növekvő igény miatt mind gyakoribb beavatkozás.